Så får du bort svartmögel och svarta prickar

Hur man tar bort mögel beror på vilken yta du hittar möglet på. På vissa ställen är mögel lätt att ta bort, medan andra ställen kräver att en specialist tar hand om det. Nästan alla hem har någon sorts mögelförstörelse, men det mesta kan lätt tas bort med vanliga hushållsrengöringsmedel.

Lär dig hur du tar bort mögel i ditt hus

Identifiera möglet

så får du bort mögel genom mögelsaneringMögel är en svamp som växer från små sporer som svävar omkring i luften, och det kan börja växa nästan vart som helst det landar, speciellt om det hittar en skön temperatur och fukt. För att mögel ska växa så ligger den idealiska temperaturen mellan 4ºC och 38ºC. Det första synliga tecknet på mögel brukar vara små mögelfläckar, som de små svarta prickarna i t.ex. fogarna i duschen.

Om det finns mögel i ditt hem så kommer du förmodligen att kunna känna det på lukten då det har en mustig lukt. Mögel kan hittas på fuktiga väggar, fuktiga mattor, i fuktiga mellanrum av olika slag och på många fler ställen.

Hur man tar bort mögel

Mögelborttagning – hur tar man bort mögel? På bara några minuter så kan du skrubba bort det från ytan med en blandning av 1 del blekmedel till varje 8 delar vatten. Du kan använda dig av detta i badrum, ytterpaneler, verandor och överallt annars du hittar mögel på ytor. Ibland så kan mögel växa på platser som du inte kan se förrän du märker av de större tecknen. Dessa tecken kan vara en svampig känsla på en vägg, fläckar på väggar eller tak, och en mustig lukt.

Om du måste ta bort mögel som täcker mer än några kvadratdecimetrar måste du åta särskilda säkerhetsåtgärder. Du måste se till att du inte smittar resten av hemmet. Du måste också se till att du skyddar dig själv från att andas in höga koncentrationer av mögelsporer som kan leda till sjukdomstillstånd.

Så här tar du bort mögel steg för steg.

  1. Ta på dig gamla kläder och skor som du antingen kan tvätta i hett vatten eller kasta efter du rengjort möglet.
  1. Använd handskar, skyddsglasögon och en speciell andningsmask, antingen en N-95 eller en P-100.
  1. Sätt en lådfläkt i fönstret i rummet eller i närheten av området du ska jobba med så att rummet blir välventilerat medan du arbetar. Om du har en gammal lådfläkt som du inte använder så ta den då du bör slänga bort den efteråt. Anledningen till detta är att mögelsporerna är näst intill omöjliga att tvätta bort. Se till att du tejpar fast något såsom kartong eller plywood runt fönsteröppningen så att sporerna inte lyckas komma in igen.
  1. Använd minst 6mm tjock plast för att vira in och tejpa igen mögliga mattor inomhus. Se till att du förpackar med dubbla lager allt som blivit mögelskadat då du ska slänga bort det. Använda rejäla soppåsar.
  1. Medan du arbetar, fukta mögliga områden med en sprayflaska, för att ha kontroll på att sporerna inte svävar iväg i luften.
  1. Se till att du stängt av luftkonditioneringen och värmesystemet samt att du täcker igen för dörrar och gångar som kan ha mögelsporer.

Detta är de grundläggande stegen att ta för att bli av med mögel i hemmet. Genom att ha lärt dig hur du får bort mögel från ditt hem, garage, eller annanstans, så bör du nu vara redo att ta dessa allvarliga saker i dina egna händer!

Lycka till önskar städarna på Flyttstädning Kinna